Optimizacija voznega parka

Optimizacija voznega parka

Kako optimizirati vozni park?

Zmanjševanje stroškov

Optimizacija voznega parka: tako velika kot majhna podjetja se v nepredvidljivem obdobju, ki je posledica koronakrize, soočajo z vprašanji zmanjševanja stroškov. Eno izmed področij, vredno premisleka, je prav gotovo upravljanje voznega parka podjetja, kjer je s preudarnimi odločitvami mogoče doseči višjo učinkovitost.

Porsche Inter Auto je v ta namen vzpostavil nov oddelek PIA Fleet Management, ki podjetjem v Sloveniji zagotavlja celostno podporo pri vzpostavitvi in upravljanju voznega parka. Pogovarjali smo se z vodjo na področju fleet managementa, ki skrbi za celovite rešitve mobilnosti podjetij pri Porsche Inter Auto.

KONTAKT: Za vsa vprašanja glede voznega parka nas pokličite na 041 392 204!

FLEET MANAGEMENT

Upravljanje voznega parka

Zakaj se je Porsche Inter Auto odločil, da strankam ponudi novo storitev?

  • profesionalno upravljanje fleet-a
  • zmanjševanje tveganj in stroškov
  • izboljšanje učinkovitosti podjetja
     

Oddelek fleet management je nastal kot odgovor na potrebe strank, saj se je izkazalo, da vsako podjetje oz. organizacija, ki ima vozila, potrebuje neko obliko profesionalnega upravljanja voznega parka, pa tudi vzdrževanje voznega parka.

Fleet manager tako skrbi za ugotavljanje stanja in optimizacijo celotnega življenjskega cikla vozil, zmanjšanje s tem povezanih tveganj, izboljšanje učinkovitosti in zagotavljanje skladnosti z zakonodajo. Koronakriza in z njo težnja po zmanjševanju stroškov v podjetjih je to potrebo še dodatno utrdila. Prepoznavanje in zmanjšanje stroškov je postala prednostna naloga podjetij in s tem tudi želja po učinkovitem upravljanju voznega parka, s ciljem doseči več za manj.

Kako vaše pretekle izkušnje pripomorejo k razumevanju potreb podjetij pri upravljanju voznih parkov?

Ne glede na pestrost izkušenj dela s širokim spektrom strank vedno pridem do istega zaključka, ki govori o tem, kako pomembno je prisluhniti strankinim potrebam in na podlagi slišanega najti ustrezno rešitev, ki stranki omogoča kakovostno, učinkovito in varno mobilnost.

Ravno zato je individualni pristop zagotovo tisti, ki omogoča dobro sodelovanje in zadovoljstvo strank, pa naj gre za fizično osebo ali podjetje. Pri sodelovanju s podjetji je nabor potreb še nekoliko širši, saj moramo imeti v mislih tako potrebe podjetja kot tudi bodočih uporabnikov vozil. Pri tem moramo biti na primer pozorni na dejavnost, ki jo podjetje opravlja in prilagoditi izbiro vozil ter storitev glede na specifične potrebe.

Zakaj je pomembno, da podjetja ravno zdaj prevetrijo svoje vozne parke?

Komu je namenjen fleet management?

Obdobje koronakrize bo najverjetneje prineslo nekoliko več previdnosti pri nakupu novih vozil in težnje po optimizaciji obstoječih voznih parkov podjetij, hkrati pa se s širitvijo spletnih naročil in dostave že kažejo nove potrebe po mobilnosti.

Naša podpora podjetjem v tem procesu je večplastna, saj zajema širok nabor storitev. Z optimizacijo voznega parka so prihranki vedno mogoči, ne glede na panogo podjetja, velikost voznega parka ali velikost podjetja, saj ne gre zgolj za nakup novih vozil in s tem povezanimi stroški, temveč veliko bolj razvejano in zapleteno strukturo, kjer lahko z majhnimi spremembami, prihranimo veliko.

Na podlagi pridobljenih podatkov s strani podjetja pripravimo tudi predlog prenove voznega parka, z vsemi potrebnimi koraki in vodenjem celotnega postopka. Ker je planiranje stroškov zelo pomembno, strankam omogočamo tudi financiranje vozil preko Porsche Finance Group Slovenia, ki poleg družbe Porsche Inter Auto, sestavlja enega izmed treh stebrov družb Porsche v Sloveniji.

Kako je z dobavljivostjo vozil v poslovalnicah Porsche Inter Auto?

Tovarne koncerna Volkswagen so, glede na uspešnost zamejevanja širjenja virusa, že odprle svoje obrate in zagnale proizvodnjo, tako da bodo v kratkem spet na polnih proizvodnih kapacitetah. Četudi se to kot posledica odraža v nekoliko daljših dobavnih rokih vozil, z veliko zalogo novih vozil v centralnem skladišču v Sloveniji zagotavljamo pravočasno dobavljivost, prav tako kot največji trgovec vozil znamk Audi, Škoda, Seat, Volkswagen in Volkswagen gospodarska vozila ter Porsche z dobro lokalno zalogo v trenutni situaciji uspešno premagujemo izzive daljših dobavnih rokov.

Kaj svetujete podjetjem? Kakšne novosti lahko v prihodnje pričakujemo v voznih parkih slovenskih podjetij?

Pri izbiri voznega parka podjetij vedno izhajamo iz vidika namembnosti vozila, pri tem pa je zagotovo pomemben tudi vidik prihranka oziroma zniževanja stroškov. Trenutno še vedno velja trend povpraševanja po vozilih z dizelskim motorjem, opaža pa se tudi porast zanimanja za hibridna in električna vozila, saj tehnologija, ki jo prinašajo električna vozila podjetjem prinaša številne prednosti in tudi nove izzive. V prihodnosti pa lahko pričakujemo vedno večjo elektrifikacijo voznih parkov, ki bo z vse večjo pokritostjo električnih polnilnih postaj na območju celotne Slovenije zagotovo pripomogla k lažji odločitvi za ta korak.

Nov trend elektrifikacije voznih parkov z možnostjo koriščenja nepovratnih sredstev iz Eko Sklada prinaša prihranke ob nakupu vozil, prihranke ob uporabi zaradi nižjih stroškov goriva in pa tudi prednost za uporabnike vozil, ki se kaže v nižji boniteti, več o tem si lahko preberete v članku: boniteta za avto - nižja boniteta za električna vozila.