Boniteta za avto - električni avtomobili z nižjo boniteto!

Boniteta za avto - električni avtomobili z nižjo boniteto!

Boniteta za avto: električni avtomobili so ugodnejši za podjetja!

Boniteta za avto: prvo pravilo pri športu je, da če hočeš zmagati moraš tekmovanje – kakršno koli že – najprej končati, šele potem lahko zmagaš. In zmaga ponavadi samo eden. Malo je športov, ki omogočajo delitev prvega mesta, še manj je takšnih primerov. Gre zgolj za statistično napako! Vsi ostali so poraženci, tako je na primer tisti, ki je bil drugi, hkrati tudi prvi poraženec. 

Ker se veliko podjetij in podjetnikov srečuje z visokimi stroški pri vzdrževanju voznega parka, vam v tem članku predstavljamo nižjo boniteto za električna vozila.

Bistvena novost - nižja stopnja bonitete za električna vozila!
Za električne avtomobile je boniteta le 0,3 % (za primerjavo: bencinska in dizelska vozila kar 1,5 %). Električni avtomobili so odličen način za optimizacijo voznega parka.

Električni avto nižja boniteta 2020
Električni avto nižja boniteta 2020 Avtor: Porsche Slovenija

Ampak tako je pri športu. Kaj pa pri poslu?

Moj dober prijatelj, s katerim se poznava že cela desetletja je prav gotovo zmagovalec v poslu. Vreden je nekaj njih; nekaj sto milijonov funtov. Bogatstvo pa si je ustvaril sam, ni ga po angleško podedoval, vse je zaslužil sam s pomočjo avtomobilskega športa in avtomobilov. Zato ga – po mojem – upravičeno smatram za pametnega! Je pa tudi s kraljičine strani odlikovan in nosi naziv CBE. To baje tam na otoku kar veliko pomeni. Ne bom razpravljal o nazivih in naslovih, sploh angleških ne.

Tega prijatelja sem omenil samo zato, ker sem se spomnil, kaj mi je nekoč povedal. Ne spomnim se, ali ob kakšni večerji ob kozarcu vina, ali v kakšem od intervjujev. Preprosto mi je povedal: “Veš, dober posel je tisti, kjer sta obe strani približno enako nezadovoljni.” Moj blago-telečji pogled mu je najbrž dal slutiti, da tega ne razumem prav dobro. Zato mi je razložil: “Dolžnosti vsakega podjetnika je, da poskuša za svoje podjetj iztržiti čimveč in čimbolje. Ampak hudič je v tem, da tudi na drugi strani stoji en tak patron.”

Torej je umetnost v tem, da se izpogajaš na način, da sta oba približno enako nezadovoljna. “Seveda sem kdaj naredil tudi posel, kjer sem bil izjemno zadovoljen, tisti na drugi strani pa ekstremno nezadovoljen, ampak tak posel dolgoročno ni bil dober, pravzaprav se je ponavadi izkazal za katastrofalnega – predvsem zame. Najboljši in najdolgotrjnejši so posli, kjer sta obe strani enako nezadovoljni!” In če to reče nekaj sto milijonov vreden mož, bo to že držalo.

Zmaga-zmaga in zmaga-zmaga

Prednosti uporabe električnega avta

Ja, poznam tak posel; to je preprosto nakup službenega avtomobila. Ne katerega koli, ampak električnega. Tu res zmagajo vsi in vse! Zmaga podjetje, zmaga uporabnik takega vozila, zmaga okolje in zmagamo vsi!

Najprej podjetje. Z nakupom električnega avtomobila privarčuje, predvsem pri energiji. Obenem pridobi neuradni status “zelenega” in “tehnološkega” podjetja. Zmanjša se ogljični odtis in izboljša družbeni status podjetja. Nekateri sicer na to ne dajo nič, vse več pa je takih, ki jim to nekaj pomeni. Če ne njim, pa njihovim poslovnim partnerjem. In tak odnos bo vse bolj pomemben. Kaj pridobi uporabnik? Uf, ta šele pridobi! Ne samo, da se bo vozil bolje, udobneje, tišje. Vozil se bo tudi občutno ceneje!

Stopnja bonitete le 0,3 % v primerjavi s 1,5 % za bencinska in dizelska vozila!

Ne, ne govorim o maliganih, ko kakšnega spijete, obe številki sta občutno preveliki in električni avtomobil vam pri tem ne more kaj dosti pomagati. Govorim o obdavčitvi, o boniteti pri dohodnini za uporabo službenega avtomobila. Ta je za uporabnike bencinarjev in dizlov 1,5 odstotna. Če imate službeni avtomobil najbrž veste o čem govorim.

Recimo da je vaš službeni avtomobil vreden 30.000 evrov in zato zanj plačujete 450 evrov bonitete. V primeru električnega avtomobila, ki ima enako vrednost, pa bi zanj plačevali 90 evrov. Ali pa za 60.000 vredno vozilo; za dizla ali bencinarja bi plačevali 900 evrov, za električnega pa 180. Na leto bi tako privarčevali 8.640 evrov. In če bi službeni električni avtomobil vozili 30 let, bi privarčevali za spodobno hišo; 259.200 evrov! No, pa zdaj recite, da se to ne splača.

Seveda je bila pot do te ugodnosti dolga, težka in neizprosna! Ampak smo uspeli sicer ne v celoti, vendar v velikem delu. Nad 60.000 evrov, se boniteta vrne na 1,5 odstotka. Če govorimo recimo o 100.000 vrednem električnem avtomobilu, bi za 60.000 evrov plačevali po 0,3 odstotka bonitete, za 40.000 evrov pa po 1,5-odstotni obremenitvi. In še izračun za bencinarja ali dizlaša v primerjavi z električnim. za bencin/dizel avtomobil bi plačevali 1.500 evrov mesečno, za električnega pa 180 + 600, kar znese 780 evrov. Tudi tu je še vedno kar občutna razlika šestodvajsetih evrov!

Čistejši zrak ob uporabi električnih avtomobilov.
Čistejši zrak ob uporabi električnih avtomobilov.

Kaj pridobijo(mo) vsi ostali?

Vsekakor čistejši zrak. To ni nepomembno, če vemo kakšni so stroški zdravljenja zaradi posledic prometa. Da o prezgodnjem umiranju zaradi PM delcev ne govorimo. Tudi občutno manja hrupa povzročajo, pa nafte za te avtomobile nam ni treba uvažati. Vso prekleto elektriko lahko naredimo doma. Celo vsak sam lahko poskrbi zato, da naredi dovolj elektrike. Ne samo za avtomobil, tudi za vse ostale potrebe, ki jih imate doma. Res pa je, da za kaj tekega potrebujete hišo (in MOON Power). 

PS; še mali nasvet pri nakupu električnega avtomobila, ampak prosim ne povejte dacarjem, da sem vam to svetoval jaz. Že tako nisem v najboljših odnosih z njimi.  Kupite si najcenejšo možno verzijo avtomobila in preverite, kaj si lahko dokupite s pomočjo interneta ali pa pri trgovcu. Dohodnino boste plačevali glede na nakupno vrednost avtomobila vsa dodatna oprema in celo dokupljene zmogljivosti se štejejo kot servisna storitev! Ne samo, da boste plačevali še nižjo dohodnino, delodajalec bo ta del lahko dal med stroške!